Lundin Oil + Carl Bildt = fängslade journalister får ingen hjälp?

Carl BildtETC skriver den 12 september att ett brev som skickats av de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson visar att de befann sig i Etiopien för att granska det svenska oljebolaget Lundin Oil.

Brevet skickades av Martin Schibbye via den svenska ambassaden i Addis Abeba till vänner vid Stockholms universitets journalistutbildning.

”För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året”, står det i brevet. I boken ”Affärer i blod och olja” beskriver Kerstin Lundell hur oljebolaget bidragit till övergrepp mot civilbefolkningen i sin jakt på naturgas i Ogaden, den region som de fängslade journalisterna försökte ta sig in i mha rebellrörelsen ONLF. En månad efter att brevet skickades åtalades de för terrorbrott.

Enligt en rapport från European Coalition on Oil in Sudan anklagas Lundin Oil (Lundin Petroleum) inklusive deras olika styrelsemedlemmar att de gjort sig skyldiga till krigsbrott. 10 000 människor dödades och nära 200 000 tvingades på flykt i södra Sudan åren 1997-2003. Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och jagade bort civilbefolkningen i områden så att Lundin Oil kunde utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal organisationer i ”European Coalition on Oil in Sudan” står bakom.

En av rapportförfattarna, Egbert Wesserlink, menar att Lundin Oil inte alls utfört övergreppen. Enligt honom hyrde man i stället in sudanesiska officerare.

I DN anklagas nu Carl Bildt för att inte agera speciellt kraftfullt för att frige de två svenska journalisterna som skulle undersöka Lundin Oil. Samtidigt granskas Bildt i sömmarna gällande hans tidigare inflytande i samma oljebolag. Bildt slår ifrån sig. Det är det här som de nu pågående upproren i USA, Italien och många andra länder handlar om.

Stig Björne

DN: Carl Bildt anklagas för bristande trovärdighet

DN: Sanningen om Lundins ägande i Etiopien

DN: Anhöriga fick träffa etiopiensvenskarna

DN: Markera för pressfriheten

BT: Blod och Lundin Oil

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.