Stig Björne om de 3 mest intressant filmerna senaste tiden

Anders intervjuar Stig Björne. Vilka kommande och aktuella filmer anser du är mest intressant titta närmare på, om vi till exempel börjar med action-genren?

Philip Seymour Hoffman - Stig Björne FilmStig Björne: Jag vill rekommendera filmen ”A Most Wanted Man” med Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Rachel McAdams, Willem Dafoe. Filmen hade svensk premiär den 12 september och är den fjärde från slutet sista filmen med Hoffman om vi räknar med hans medverkan i TV-serien Happyish. DN gav ”A Most Wanted Man” bara två poäng av fem, men SVD gav den fem av sex.

Men vad tycker du?

Stig Björne: Själv tycker jag inte man ska haka upp sig på tysk brytning som DN anser tar ned filmens kvalitet. För alla som gillade ”Tinker Tailor, Soldier Spy” och ”Den innersta kretsen” så är denna film ett naturligt val.

Och vad är ett intressant val i pipeline gällande sci-fi för dina läsare och tittare?

GiverEftersom jag gillar futuristiska filmer i en inte alltför avlägsen framtid som spinner på kontrollsamhällets baksidor så gillar jag ”The Giver” med Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgård och Katie Holmes. SF verkar inte ta in denna film. Filmen hade USA-premiär 15 augusti 2014, enligt IMDB. Inte ens videouthyraren Buylando har listat denna film. Jag har inte sett den, men plotten låter spännande.

Vad handlar filmen om?

Handlingen utspelas i framtiden i en nästan utopisk värld. Här råder konformitet, förnöjsamhet och fred, men något är fel. När huvudkaraktären tar del av människans ocensurerade ursprung och historia förstår han att hans samtida värld är konstruerad. Sökandet efter frihet börjar. Filmen utgör del ett i en serie på fyra delar baserad på Lois Lowrys novellsamling.

Har du någon rekommendation inom genren drama?

Third Person - Stig Björne Film.pngStig Björne: Absolut. Varför inte filmen”Third Person” med bland annat Liam Neeson, Mila Kunis, Kim Basinger? Liam Neeson har som bekant varit en publikmagnet i Taken-filmerna och uppmärksamheten har varit berättigad. Han är helt enkelt ruskigt bra i en viss typ av karaktär: den hårda, men rättvisa och omtänksamma mannen som bryr sig om sin familj.

Men hans karaktär var ju massmördare. I första Taken-filmen avrättade han minst 20 albaner, vilket gjorde att den andra delen handlade om hämnden mot honom!

Korrekt, man får räkna bort att det brukar krävas ett stort antal avslutade skurkar för att rädda en amerikansk familj, men bortsett från det var han en god fader.

Är ”Third Person” ytterligare en sådan film?

Nej, ”Third Person” består av tre parallella dramer inte olikt Paul Haggis Oscars-belönade film ”Crash” från 2004. De utspelas i New York, Paris och Rom där tre par delar vissa gemensamma nämnare. De är älskare och samtidigt främlingar i sina äktenskap.

Har du sett den?

Stig Björne: Ja, ”Third Person” hade premiär den 5 september 2014. Jag ger den någonstans mellan 3,5 och fyra poäng av fem. SVD Kultur gav den 4 av sex poäng, men DN gav den bara två av fem.  SVD:s recensent  skrev något om att den påminde mycket om en damtidingshistoria med en meningslös och gräslig problematik ackompanjerad av tråkiga pianotoner. Men trots det var den gripande på något sätt.

Tack för intervjun Stig.

Filmerna:

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.