Stig Björne om biofilmer att se fram emot 2014

Anders: Stig låt oss gå igenom några filmgenres som du bevakar på din filmblogg. Vilket filmer kan du rekommendera och vilka filmer har du inte hunnit se som du tänker på?

(Intervjun är egentligen från mars 2014, tidigare publicerad på annan blogg)

Stig Björne: The Railway man (trailer) är en bra kandidat på en film jag vill se, en film där Skarsgård är med. Filmen sägs vara baserad på en sann historia om Eric Lomax (Colin Firth) en brittisk arméofficer som torterades i ett japansk fångläder under 2:a världskriget. Långt senare upptäcker Lomax att den japanska torteraren fortfarande lever. Lomax finner mannen och konfronterar honom.

Filmen Stay (trailer) hade premiär 2 mars 2014 i USA och den handlar om ett par som sökt sin tillflyktsort på den irländska landsbygden, men deras lugna tillvaro rivs upp när kvinnan upptäcker att hon är med barn. Hennes man har däremot ingen lust att bli pappa.

Om vi byter genre totalt, vad sägs om science fiction? Vilka filmer ser du fram emot och varför?

Stig Björne: Jag ser fram emot Divergent (trailer), om människor med speciella talanger som jagas av staten för myndigheterna tror att deras talanger är skadliga för samhället. Ämnet känns också aktuellt.

Hur då menar du?

Stig Björne: Jag tänker på visselblåsare med den speciella talangen kallad sanning. Han sitter på den och därför är han ett lovligt byte. Som en viss författare till boken 1984 sa: ”In a time of universal deceit – telling the truth is a revolutionary act”. Divergent handlar om revolution.

Någon kommande skräckfilm värd att nämna?

Stig Björne: Absolut, vi har japanarnas Godzilla (trailer), men i en ny USA-version av den superförbannade ödlan som stiger upp ur drickat. Denna gång verkar den vara 1 kilometer lång. Kan inte bli annat än muntert när de daskar ner skyskrapor i San Francisco med svansen. Även den filmen är aktuell och då tänker jag på att i den ursprungliga versionen blev ödlan stor på grund av läckt radioaktiv strålning. Idag har vi japanska Fukushima som lär skapa en och annan mutationer.

Premiär?

Stig Björne: Filmen har premiär 16 maj i USA och 14 maj i Sverige enligt Apple respektive IMDB.

När vi ändå är inne på science fiction låt oss kolla in fantasy. Någon film där att lägga på minnet?

Stig BjörneStig Björne: Maleficent med Jolie (trailer). Filmen verkar inte alls dum. En klassisk saga om kampen mellan gott och ont. Trailern lovar fin grafik och snygga skådespelarprestationer av Jolie. Filmen kommer från en klassisk tecknad serie från 1959 ”the Sleeping Beauty” om en vacker och renhjärtad ung flicka som blir ond som följd av ett svek. En liten flicka inser att nyckeln till freden är transformationen av ett förstenat hjärta. Känns också jäkligt aktuellt med tanke på dagens värld, eller hur?

Ja, onekligen. Tack Stig Björne


About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.