”The Master” en av de hetaste kandidaterna inför Oscarsnomineringen

The Master

Filmen ”The Master” kan vinna en Oscar, eller två. Paul Thomas Anderson, född 1970, nära Los Angeles regiserar filmen. Han är en amerikansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent känd för att ha regisserat ”Magnolia” och den trefaldigt Oscarsnominerade ”There Will Be Blood”.

I filmen ”The Master” är temat en fader-sonrelation med starka spänningar. Valet av Joaquin Phoenix som den tilltufsade sonen måste ha varit given. Joaquin Phoenix spelar såna roller med stor övertygelse. I filmen är han inte mästarens son, men relationen är av typen fader-son.

Han var den förskjutna sonen både i ”The Gladiator”, där han hade rollen som Commodus, och i filmen ”Walk the line” som Johnny Cash. I den här filmen är de dock inte så illa med kärlekslösheten mellan dem.

Paul Thomas Anderson berättar om hur det var att arbeta med Phoenix i en intervju med Moviezine.

Andersson säger:

”Han är en oerhört intuitiv och spontan skådespelare, så om jag kom till jobbet med en förutfattad mening om hur dagen skulle se ut, så var det bara att kasta ut allt det där genom fönstret för att se vad som skulle hända.”

Han tillägger att det gäller att ljussätta hela studion, för man vet aldrig åt vilket håll Joaquin Phoenix ska gå.

”The Master” spelas av en av Hollywoords absolut bästa skådisar, Philip Seymour Hoffman, och hans rollgestalt har sin förebild i Ron Hubbard skaparen av Scientologin, men Paul Thomas Anderson vill tona ner Hubbard som enda källa till rollen Philip Seymour Hoffman spelar.

Filmen hade premiär 12 oktober 2012 men SF bio verkar inte ha den i repertoaren.

Läs även denna förvirrade text om filmen (tack vare Google translate)

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.