”The Master” – Philip Seymour Hoffman och Joaquin Phoenix

”The Master,” Paul Thomas Andersons imponerande, förbryllande och helt fantastiska nya film handlar om  Lancaster Dodd, ledare för en terapeutisk, kvasireligiös kult som kallas ”the Cause”. Dodd’s ”process” är en mix av Freud, hypnos och mumbo-jumbo och en slags mentala tidsresor. Personen leds genom en serie smärtsamma frågor, på jakt efter trauman tidigare i livet, före födseln, i en tidigare tillvaro – som kan identifieras som källan till negativa känslor och destruktiva beteende i nuet.

Text översatt nedan med Google Translate därav en räcka av grammatiska fel / av en lat Stig Björne

Vid en viss punkt Dodd ändrar sin teori, vilket tyder på att i stället för ”komma ihåg” vår prenatal förflutna, våra sinnen ”tänka” det. Denna förskjutning leder till viss bestörtning bland hans anhängare (särskilt en rik välgörare spelas av Laura Dern), och det kan dessutom orsaka publikens skepsis om detta karismatiska KVACKSALVARE, väcks till liv av Philip Seymour Hoffman med känsla och precision av en stor konsertpianist .

Se Trailer

Mer showman än shaman – han håller sina anhängare i träl med skämt, matbord toasts och bawdy sånger – Dodd är så skickliga på att utföra uppriktighet som han kan för länge sedan ha lurat sig att tro de bisarra läror han verkar dra sig ur tunna luften. ”The Master” under tiden, är strängt agnostiker om hans metoder och avsikter, att vägra frestelser satir och blickar ömt på Dodd s dårskaper samtidigt som det noterar den brutala sätt på vilket han och hans medhjälpare behandlar tvivlare och kättare. Denna semi-sympatisk hållning vettigt, eftersom filmen, en härlig och oförglömlig symfoni av färg, känslor och ljud, är mycket egen sak.

Våra sinnen spelar ibland trick på oss, ersätta uppfinning för minnet. Filmer vända denna förfaller till en princip, tillverkning kollektiva fantasier som ofta är mer levande, mer verkligt än vad som faktiskt hände. ”The Master” utspelas i de oroliga, film-mättade år strax efter andra världskriget, inte ett verk av historia i bokstavlig eller ens konventionellt litterär mening. Det konstiga och komplicerade historia har att berätta existerar utom räckhåll för tvivel eller verifiering. Den kumulativa konstgrepp på displayen är vacker – kamerarörelser som framkallar en ofrivillig suck, passager i Jonny Greenwood poäng som höjer håret på baksidan av halsen, bedrifter att agera som trotsar förståelse – men har allt detta varit marshaled i jakten på en ny typ av filmisk sanning. Detta är en film som trotsar förståelse även när den tvingar vördnadsfull, förvånad tro.

Lancaster Dodd bär en tydlig likhet med L. Ron Hubbard, grundaren av Scientologin, och det finns starka ekon av Hubbards Dianetik i teori och praktik av orsaken, men tittarna ”The Master” hoppas på insikt i förhistoria Tom Cruise kärleksliv kommer att bli besviken. Hubbards uppgång är kärnan i denna film mycket i vägen att karriär tidig 20th-talets Kalifornien olja tycoon Edward L. Doheny var fröet som Mr Anderson (biträdd av Upton Sinclairs muckraking roman ”Olja”) lirkade den skrämmande blomma som var ”There Will Be Blood”. Den styva, teatraliska pseudo-realism perioden drama är det sista på denna regissörens sinne.

I ”The Master” produktionen formgivare Jack Fisk och David Crank har tagit fram en sinnlig, rikt detaljerad och helt rimlig vision av 1950, och filmfotograf, Mihai Malaimare Jr, drar fördel av densiteten och glans av den 70-millimeters format till approximera frodiga visuella storheten i mitten av 50-talet melodram. De spöken i Eisenhower-eran auteurer som George Stevens, Max Ophüls, Nicholas Ray och Douglas Sirk hovring strax utanför ramen, tillsammans med spöken i andliga sökare, sexuella äventyrare och SHELLSHOCKED veteraner som prickade den amerikanska landskapet i början av atomär ålder.

Vilket leder oss till Freddie Quell, en alkoholhaltig vrak spelas med sly, manisk grymhet av Joaquin Phoenix. ”The Master” är egentligen mer Freddie berättelse än Dodd-talet, och en del av filmens drama ligger i kampen mellan de två tecken – och kanske de två aktörer – om herraväldet. ”Du kommer att vara min skyddsling och min marsvin,” Dodd säger till Freddie strax efter deras första möte. Det visar sig vara mycket mer än så. De är far och son, guru och lärjunge, passionerade vänner och bittra konkurrenter låsta i en relation där sexuella underströmmar är så påtaglig och mystisk som rörelsen av vatten under ytan av havet.

Efter att ha tjänstgjort i marinen i Stilla kriget, Freddie, född i Lynn, Massachusetts, tvättar upp i Kalifornien som en bit av mänsklig vrakgods. Psykiatriska intervjuer innan han urladdning bekräfta vad några krigstida scener redan har föreslagit, nämligen att den här killen är en enda röra. Visas en serie Rorschach inkblots ser han bara könsorgan. Ombedd att redogöra för hans märkliga beteende, mumlar han och equivocates. Även Freddie finner arbete på ett varuhus och senare, i kål inom Salinas, hans riktiga kallelse uppfinna och konsumera drinkar gjorda av thinner, kemikalier mörkrum, hushåll leveranser städning och allt annat är nära.

Källa: By A. O. SCOTT, movies.nytimes.com

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.