Så här tyckte recensenterna om ”Interstellar” – Stig Björne

Nu har äntligen Interstellar haft premiär och jag lyckades missa premiären pga sjukt barn. Får försöka se den i nästa vecka. Istället spanade jag in vad de professionella recensenterna tyckte om filmen. Jag började av en tillfällighet med att kolla in SVT Gomorron Sverige och C-G Karlssons åsikt om Interstellar.

Sammanställning: Stig Björne

Till min besvikelse gav C-G Karlsson Interstellar endast 3 av 5 poäng och en trea betyder att man kan vänta till filmen kommer ut på DVD eller kan streamas. Kan det betyget verkligen stämma eller var det bara en lite överlägsen så där typisk kulturfin nedvärdering av en toppfilm? Svaret var ja om man dömer utifrån vad andra recensenter tyckte.

Världspremiär: 7 november 2014
Regi: Christopher Nolan
Medverkande: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Matt Damon, John Lithgow mfl
Filmens längd: 2 tim 49 min.

HANDLING. Scifi-filmen Interstellar tar oss till en relativt nära framtid där jordens tillgångar börjar ta slut och klimatet sviker oss. En grupp forskare får ett uppdrag ta fram ett rymdskepp som kan smita iväg igenom et maskhå, till en bättre värld i en annan galax att resa. De måste även finna några astronauter som vågar riskera sina liv och de kan aldrig återvända till jorden.

Christopher Nolan, InterstellarChristopher Nolan, Interstellar

Bildruta: Christopher Nolan

Vad tyckte andra recensenter om ”Interstellar”

Svenska Moviezine gav filmen 4 av 5 poäng och folket på sajten gav den till och med 4,4 poäng när 75 användare hade röstat.

Användare på IDMB alltså International Movie Data Base gav filmen hela 9,1 poäng av 12 och då snackar vi över närmare 92,000 röster.

Jan Lumholdt på SvD Kultur gav filmen 4 av 6 poäng alltså lite lägre än Moviezine, men besökarna på SvD gav filmen 5 av 6.

Ronny Svensson på Expressen gav filmen 4 av 5 och det var nästa väntat att hans värdering skulle ligga närmare vad folk tycker. Han är folklig och inte en märkvärdig förståsigpåare.

Göteborgspostens Mats Johnson gav filmen 4 av 5 poäng. Han vågar sig på att säga något om slutet av filmen utan att förstöra för de som ännu inte sett filmen.

Han skriver:

”Frågan att fundera på hela vägen är hur regissören, som författat manuset tillsammans med sin lillebror Jonathan Nolan, skall knyta samman alla lösa trådar på slutet. Det gör man på ett smart och logiskt sätt, utan att vara övertydliga.”

Slutligen vad tyckte Rotten Tomatoes 81,000 användare? De gav filmen inte mindre 4,3 av 5 poäng (88%) och sajtens Tomatometer gav den  7,1 av 10 (73%). 

Se alltså Interstellar innan den lämnat biograferna!

Stig Björne

The Guardian about Interstellar

Mark Kermode, Observer film critic: ”Interstellar review – if it’s spectacle you want, this delivers”

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.