Omtyckt mat gör att vi får kontrollen på vad vi äter

Annika Dahlqvist, fettdoktornSVD skriver om den onyttiga maten med mycket fett och socker och hur den gör oss beroende av just fett och socker. Tidningen har intervjuat David Kessler chef för det amerikanska läkemedels- och livsmedelsverket, Food and Drug Administration (FDA) enligt SvD världens mäktigaste myndighet i frågor som rör mat och medicin. Problemet med skräpmaten sammanfattas brilliant på följande sätt:

”Hos var femte människa är suget så stort att de har tappat kontrollen, de är hyperätare där stimuli, ätande och belöning sker automatiskt. – – Ju mer socker, fett och salt desto större blir suget upp till en nivå när det blir äckligt. Det brukar kallas för blizz-punkten, som ligger lägst och är skarpast för salt. Det är därför det är så lätt att översalta mat. – Men både äckelnivåerna och suget flyttas uppåt då smakerna kombineras. Vi tycker att maten är ännu godare, och ännu svårare att motstå.”

SVD frågar vad vi kan göra åt det och svaret handlar om självdisciplin. David Kessler menar att vi medvetet måste skapa beteenden och träna bort impulsiviteten. Framför allt måste vi satsa på att äta mat som vi kan kontrollera. Det är det som alla bantningskurer missar och det är därför de inte fungerar, säger han.

Annika Dahlqvist som även kallats fettdoktorn har på senare år fått allt mer medhåll för sina råd. Hon menar att en av flera hemligheter är att skapa mättnadskänsla och det görs med fett, men det får inte kombineras med socker och stärkelserika produkter som pasta, potatis och ris. Då är det kört direkt. Vi blir tjocka.

SvD: God mat gör att vi tappar kontrollen över vad vi äter

Annika Dahlqvists matblogg

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.