Godast kost för effektiv träning och bästa bantning

Stig Björne Blogg

(Om man drar in magen så syns den inte)

Så hur ska man lyckas för att kombinera ”godmatätning”, med regelbunden träning och viktminskning? Efter att ha testat olika koster, träningsmetoder och viktminskningstrix i snart 1 år börjar det bli dags att göra bokslut. Framgångarna har varit varierande. Hemligheten för att lyckas verkar handla om att fokusera på rätt detaljer.

Några slutsatser efter snart 12 månaders träning

 1. Det svåraste handlingen har varit att byta kosten. Kosthållningsdisciplinen kan falla på små detaljer, vilka kan elimineras.
 2. Det näst svåraste handlingen var att träna tillräckligt ofta. Träningen kan falla på enkla skitsaker som att man inte hittar sina favoriserade träningskläder eller att det är för kallt för löpträning. Detaljer kan både stjälpa och hjälpa.
 3. Det svåraste resultatet att uppnå var att skapa viktminskningen, vilken är mest beroende av kolhydratintaget, inte träningen.

Framgångsfaktorerna måste samlas ihop och verkställas. Det handar återigen ofta om detaljer. Här följer några personliga tips.

Konsten att hålla kosten och äta rätt

 • Se till att inom din kostmetod samla de råvaror som du gillar bäst. Kör du LCHF satsa på välja de ingredienser som du både gillar och som gör att du håller dig mätt på en liten portion så länge som möjligt. Ett förslag: blanda tonfisk, med majonäs och russin. Låter galet, men blandningen gör dig inte fet och smakar riktigt gott.
 • Dra ned på kolhydraterna med minst 50%. Ta bara en skopa ris istället för 2 eller endast 1 potatis istället för 3. Uteslut helt mjukt bröd, pasta och andra veteprodukter vilka är inflammatoriska. Vill du äta bröd gå över till råg- eller kornbröd tex hårt bröd eller surdegsbröd.
 • När du handlar mat testa för dig nya råvaror som passar din kostinriktning. Gnäll inte om att du inte längre kan hitta mat som funkar och är god.
 • Bestäm dig mentalt för att mat inte ska vara en trygghetskälla i livet.

Konsten att hålla igång träningen

 • Ha ambitionen att träna varje dag. Om du sedan kan hålla 3 träningspass per vecka, känn dig nöjd.
 • Ha ambitionen att avverka 1 pass per dag.
 • Jogga till gymet. Det blir två pass. Det betyder att du kan kompensera för missat pass retroaktivt eller vara ledig nästa dag om du vill.
 • Utmana din komfortzon! Jogga och träna även om det regnar, blåser eller om du är seg. Var inte så harig. Notera att komfortzonen ändå inte aldrig gjort dig lycklig.

Diskutera dessa tips på Familjeliv.se forum

http://www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b129681.html

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.