Google Street View i haven ska rädda korallreven

Google Street View under vatten

Tusentals bilder från Australiens Stora Barriärrev och andra ställen håller på sys samman till en uppseendeväckande mängd 360-graders panoraman redo att betraktas med Google Maps Street View-funktion.  Miljondollarprojektet handlar även om att sprida kännedom om hoten mot världens korallrev.

”This will allow the 99.9 percent of the population who have never been diving to go on a virtual dive for the first time,” said Richard Vevers, project director for the Catlin Seaview Survey.

I samarbete med Google har Seaview Survey arrangerat en serie expeditioner för att ta högupplösta bilder av Stora Barriärrevet och andra rev. Det sponsras av Catlin Group, en global försäkringskoncern. Projektet Seaview Survey har fått mer än 1,4 miljoner fans på Google+.

”Now we are actually in full expedition mode,” Vevers said. To celebrate Wednesday’s official kickoff, the survey is staging its first public real-time dive at the Great Barrier Reef via a Google+ Hangout at 1:30 p.m.

Seaview Survey ska nu sända i realtid direkt till en utställning i Kalifornien. Det blir mitt i natten i Australien, vilket motsvarar middagstid under Blue Ocean filmfestival i Monterey, Kalifornien.

Kolla några 360-graders, Street View foton under och ovan vatten

Richard Vevers och hans kollegor vill ta 50.000 foton av Barriärrevet med hjälp av en speciellt utformad SVII-kamera. När alla dessa bilderna fogas samman till ett kontinuerligt bildsystem av 360-graders panoraman kan användare navigera sin egen väg genom en virtuell undervattensvärld.

Forskare planerar att analysera bilderna för att bedöma korallrevens hälsa. Det är en avgörande fråga för framtiden. Hälften av havens korallrev har försvunnit de senaste 40 åren, sade Ove Høegh-Guldburg vid University of Queensland Global Change Institute. Det beror bla på vattenkvalitet, överfiske, global uppvärmning och försurning.

Ove Høegh-Guldburg sade att Seaview Surveys största fördel är att ge människor en större uppskattning av världens korallrev.

Catlin Seaview ska genomföra regelbundna expeditioner som kan delas via hangouts och live-evenemang. Alla vetenskapliga data kommer att offentliggöras online via en databas, säger Høegh-Guldburg.

Undersökningen som kommer att inrikta sig på Stora Barriärrevet och Korallhavet skall löpa fram till slutet av december 2012, och sedan fortsätta på platser runt om i världen, bland annat Hawaii, Filippinerna och Bermuda.

”Många av länder vet att deras rev är i trubbel, men de vet inte hur mycket de har att förlora, säger Høegh-Guldburg.

”Everybody is waking up to the realization that this is a critical decade,” Hoegh-Guldburg said. ”We’re making decisions that could haunt us for hundreds of years if we don’t get them right. It’s now or never.”

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.