Googles allseende ögon kan nu bäras runt överallt

Efter Googles spionbilar och flygplan, släppte företaget sommaren 2012 en ryggsäckskamera ”Street View Trekker” i ett försök att kartlägga hela världen, skriver Daily Mail. Google sa att Street View Trekker’n var ”ännu ett steg framåt” i sina planer på att producera en interaktiv och global karta.

Street View TrekkerDen Android-drivna apparaten väger 18 kg och inkluderar 15 stycken fem-megapixel kameror, en hårddisk för lagring och två batterier som ger tillräckligt med kraft för en hel dagspromenad. Bilderna lagras på hårddisken, bearbetas av Google och laddas slutligen upp till webben. Google planerar att ta ryggsäcken till canyons, nationalparker, slott och ruiner.

Kritiker har varnat för att vår personliga integritet offras i en marknadsstrid mellan Google och dess rival Apple, som presenterade sin senaste kartteknik ungefär samtidigt som Google annonserade Street View Trekker.

De två tävlar för att producera tredimensionella kartor och har distribuerat spaningsplan att fotografera gator och hem. Flygplanen ska verka i brittiska luftrummet utan särskild licens eller tillstånd.

Google har också använt sina Street View bilar för att samla marknära panoramafoton.

State-of-the-art teknologin tillåter iPhone och datoranvändare att få tillgång till 3D-kartor baserade på högupplösta fotografier så detaljerade att de kan avslöja mycket små objekt.

Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.