Kan en Optimal Universalkost skapas av det bästa från tex stenålderskost, Atkins och LCHF mfl?

Är möjligt att ta de bästa från en rad olika dieter och kostinriktningar och skapa en ny optimerad universalkost som är så bra att till och med Livsmedelsverket teoretiskt skulle kunna rekommendera den till hela svenska folket?

Text: Stig Björne

Så här beskriver Livsmedelsverket stenålderskost eller paleolitisk kost
här avses en kost baserad på viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte, inte heller raffinerat socker och salt. En relativt stor del av kosten består av animaliska livsmedel.

Så här beskriver Livsmedelsverket LCHF och Atkins diet
Lågkolhydratkost, eller LCHF (low carb high fat) som den också kallas, har många likheter med så kallad Atkinsdiet. Skillnaden är att Atkins förespråkar ett högt proteinintag, medan lågkolhydratkosten i första hand ersätter kolhydraterna med fett.

Sedan finns självklart en rad andra dieter och koster som tex. makrobiotisk mat, vegan, lakto-ovo vegetarisk mat etc. Av utrymmesskäl i denna bloggpost går jag inte igenom alla dessa varianter på ”ätande”.  

Målet är att ta det bästa från alla dessa dieter och skapa en ny optimal Universalkost för den som vill:

  • Gå ner i vikt
  • Bibehålla en låg, optimal och sund vikt
  • Bota/behandla de vanligaste hälsoproblemen orsakade av dålig mat
  • Skapa en sund hälsa och välbefinnande
  • Skapa en fysiologisk plattform för regelbunden fysisk träning

Vore kul att diskutera detta och slå ihop alla kloka huvuden för att definiera hur denna kost skulle se ut och vilka kriterier som bör vara uppfyllda. Ska tex alla råvaror vara KRAV-märkta?

Jag är införstådd med att alla människor fungerar olika och att det kan vara svårt att finna en kost ”für alle”, men teoretiskt utgår jag från att det går att hitta en röd linje som funkar för väldigt många. Det gick ju bra att förorda husmanskost och kostcirkeln förr i tiden. 

Extra kosttillskott är okay för att eliminera giftrester i miljö och mat
Jag är öppen för att den optimala universaldieten kan kompletteras med lämpliga kosttillskott. Anledningen till den uppfattningen är att vår något förorenade miljö och vår något förorenade mat kan behöva kompenseras med extra tillskott av lämpliga kosttillskott (vitaminer, proteiner, mineraler, ämnen) för att eliminera de dåliga effekterna av gifter och ohälsosamma tillsatser.

Diskutera på Familjeliv.se

Denna bloggartikel finns även på Familjeliv.se

Klicka här för att komma till artikeln med möjlighet att kommentera
http://www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b129681.html

Klicka här för att komma till forumet och diskutera
http://www.familjeliv.se/Forum-24-64/m66395843.html

Text: Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.