Russell Crowe blir Dracula i filmen Harker

Bram Stoker's Dracula från 1931Russell Crowe ska spela greve Dracula i regissören Eli Roths nya film ”Harker” (IMDB om Harker). I filmen jagas Dracula av den brittiska detektiven Jonathan Harker, skriver DN.

”Jonathan Harker is one of the protagonists of Bram Stoker’s 1897 Gothic horror novel Dracula. His journey to Transylvania and encounter with Count Dracula and the Brides of Dracula at Castle Dracula constitutes the dramatic opening scenes in the novel and most of the film adaptations.” / Wikipedia

Vilken skådis som ska spela titelrollen är inte klart än, men inspelningarna förväntas sätta igång nästa år. Russell Crowe håller just nu på att spela in en roll i den bibliska historien ”Noah”, med premiärdatum sommaren 2014.

Filmaffisch till höger från originalfilmen Dracula av Bram Stoker.

Abraham ”Bram” Stoker

Wikipedia: Abraham ”Bram” Stoker, född 8 november 1847 i Clontarf norr om Dublin, död 20 april 1912 i London, var en irländsk-brittisk teaterchef och författare, mest känd för att ha skrivit skräckromanen om Dracula. Stoker är känd som grundaren av hela vampyrgenren.

Bram Stoker föddes i Clontarf (Dublin), som son till Abraham Stoker och feministen Charlotte Mathilda Blake Thornley. En svår sjukdom under barndomen gav honom tid till reflektion, vilket han senare sade varit gynnsamt för hans utveckling till författare.

Det som inspirerade honom att skriva romanen Dracula var när han åt middag med professor Arminius Vambery från Budapest som berättade om Vlad Tepes.

Vlad III Dracula, född troligen 1431 på borgen i staden Segesvár (Sighişoara) i Transsylvanien i Kungariket Ungern som son till Vlad II Dracul, död 1476, var en furste av Valakiet i nuvarande södra Rumänien åren 1448, 1456-1462 och 1476. Han är också känd som Vlad III Basarab, Vlad Ţepeş (uttal /’tsepeʃ/), eller bara Dracula – under vars namn han kom att stå som modell för den grymme blodsdrickande Greve Dracula i Bram Stokers roman Dracula. Som furste kämpade verklighetens Dracula mot det Osmanska rikets expansion.

Stig Björne


Mer aktuellt om vampyrer på bio

SVD: Abraham Lincoln: Vampire Hunter

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.