Nya säkerhetskontroller på flygplatser innebär skamlig skanning om du felbedöms

Säkerhetskontroller flygplats skanningPå flygplatsernas nya säkerhetskontroller bedöms du efter farlighet. Det var vid Aviation Security World-konferensen i Amsterdam som den högteknologiska säkerhetskontrollen visades upp. Du hänvisas till en av tre korridorer för passagerare och deras bagage.

Den biometriska skannern detekterar: vätskor, kroppens form, metaller, eventuella vapen, bärbara datorer och annat som man idag måste packa upp och lägga i särskilda lådor. Systemet sägs därför korta tiden vid flygplatsernas säkerhetskontroller avsevärt.

”The new device uses thermo-conductive infrared technology that completes a 360°scan of the human body in 30 seconds, capturing every facet of biometric data.” /Paul Joseph Watson & Kurt Nimmo

Korridorerna har tre olika färger – blå för kända resenärer, lila för vanliga passagerare och gult för personer som kräver ”enhanced” dvs förhöjt behov av kontroll. Allt sker öppet så de som får gå i gul korridor kommer säkert att känna en del skam. Biometrisk information som finns i chippet i passet plus säkerhetspersonalens observationer (läs magkänsla) avgör i vilken kategori du hamnar.

Iata-chefen tillbakavisar kritik mot att det nya säkerhetskontrollen skulle inkräkta på passagerarnas integritet, skriver SvD.

Stig Björne

SvD: Nya säkerhetskontroller delar upp passagerarna i färger

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.