Kostdoktorns tips: LCHF för nybörjare

Stig BjörneJag sammanfattar nedan Kostdoktorns förslag för alla nya LCHF:are.

LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Du kan också kalla det för njutmetoden, skriver Kostdoktorn, eftersom man kan äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt. Lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Vetenskapliga studier ökar i antal som visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar också stadigt.

Andreas Eenfeldt skriver:

”Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det. Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande.”

”Det finns goda vetenskapliga skäl att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare.”

Ättips

  • Kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
  • Undvik bröd, pasta, ris, potatis.
  • Ät kött: Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen.
  • Ät Fisk och skaldjur: Alla sorter.
  • Ät Ägg: I alla former.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter
  • Bär: Okej i måttliga mängder.

Undvik

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli. Fullkornsprodukter är mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter är okej.
  • Margarin: Industriellt fett har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Vid fest

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt

Kostdoktorns 17 snabbtips

Här är 17 tips för dig som har svårt att gå ner i vikt. Efter elva års arbete som läkare och åtta års specialintresse på området är de mina bästa råd. Naturligtvis är det svårt att alltid leva som man borde, men det finns flera vanliga misstag.

  1. Välj lågkolhydratkost, inte fettsnål kost
  2. Ha tålamod
  3. Var inte rädd för naturligt fett
  4. Se upp för vågen om du nyligen svältbantat
  5. Kvinnor: undvik helst fruktätande
  6. Män: undvik helst öldrickande
  7. Se upp med sötningsmedel
  8. Tänk på att mediciner kan påverka vikten
  9. Stressa lagom, och sov tillräckligt
  10. Ät lagom mängd
  11. Kontrollera att du minimerat kolhydraterna
  12. Motionera gärna
  13. Tänk på dina hormoner
  14. Undvik brist på D-vitamin
  15. Testa 80/80/20
  16. Testa många småmåltider
  17. Ät långsammare

 

Mer LCHF-intressant

Stig Björne-metoden: gym, jogging och glutenfri LCHF-kost

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.