Stig Björne-metoden: gym, joggning, kolhydratfattig och glutenfri kost (LCHF)

Stig BjörneJag postade just en tråd på träningsforumet Kollozeum. Där beskrivs hur jag testar en kombination av löpning, gym och glutenfri/kolhydratsnål kost. 

Jag kombinerar så att jag löper till eller från gymet. Det betyder 25 minuter löpning och 35 minuter gympass. Åker buss/tunnelbana hem. Hela passet inklusive resa tar endast 1 timme och 15 minuter.

Det blir tre gympass i veckan. Hoppar jag över ett gympass ersätter jag det alltid med minst 25 min löpning. Så hur jag än gör blir det alltid tre pass i veckan.

En perfekt träningsvecka

Det svåraste är inte att komma iväg till gymet eller att löpträna utan att ändra kosten (till glutenfritt LCHF). Det kräver en mycket stor disciplin. Dessutom överger jag helt glutenprodukter och mår fantastiskt bra av det.

En mer normal vecka kan jag inte hålla mig borta från några smörgåsar (bara råg, hårt bröd), en kaffebulle (max 1/vecka) och något annat som slinker ner.

Vore kul att diskutera med likasinnade hur man kan klara detta månad efter månad, år efter år. En total omläggning av kost och träning med syftet att nå hälsa, välbefinnande och en kropp som en 28-åring.

Diskussion på Familjeliv om metoden
http://www.familjeliv.se/Forum-24-405/m65134013.html

Av Stig Björne


FAKTA

Glutenfri kost används som behandling för de flesta okända sjukdomen celiaki, en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige. Den orsakas av överkänslighet mot gluten och leder till skador på tunntarmen. Sjukdomen innebär att tarmväggens förmåga att ta upp näring från födan minskar. Den enda behandling som finns i nuläget är att välja glutenfri kost. Det innebär att maten måste vara fullständigt glutenfri, även om man inte har kännbara symtom i tarmkanalen. Ej kostbehandlad Celiaki kan orsaka lymfom i tunntarmen.

Lymfom är ett samlingsnamn för cancer som utvecklas i det lymfatiska systemet. Lymfom kan uppstå ur B-celler, T-celler eller NK-celler och antingen vara ett höggradigt lymfom eller ett låggradigt lymfom.

Glutenfri kost får inte innehålla vete, råg eller korn. Gluten består av två proteiner dels glutenin och dels gliadin, som tillsammans ger mjöl dess bakegenskaper. Det skadliga finns i gliadinet. Dock har studier visat att havre kan ingå i kosten hos vuxna med celiaki. Havre innehåller inte samma typ av gluten som övriga sädeslag. Den havre som kan användas i kosten är specialhanterad vid sådd, odling, tröskning och tillredning.

Low Carb High Fat (LCHF) är en svensk form av ketogen diet med lågt intag av kolhydrater (Low Carb) och högt intag av fett (High Fat). Kosten fungerar som metod för kontroll av blodsocker och för viktminskning. LCHF handlar om att ge kroppen ett lugn där den slipper brottas med blodsockernivåer som hoppar upp och ned. Istället ska blodsockret ligga på en relativt låg och jämn nivå. När blodsockret är lågt och jämnt kan kroppen börja förbränna fett. Fettförbränning är något naturligt för människan då vi är anpassade för det i högre grad än till sockerdrift.

Joggning är en lätt form av springande i syfte att öka välbefinnande och allmänhälsa. Joggning kan även fungera som grundträning för alla typer av konditionssporter och för viktminskning. Att jogga är också bra mot träningsvärk. I långdistanslopp i löpning eller orientering är det vanligt att man delvis joggar för att spara på krafterna.

Jogging, to jog. The etymology of the word jog is unknown, but it may be related to shog or be a new invention in the sixteenth century. The term jog was often used in literature to describe short quick movements, intentional or unintentional. Shakespeare wrote in Taming of the Shrew, ”you may be jogging whiles your boots are green”. At that point, it usually meant to leave. Richard Jefferies, an English naturalist, wrote of ”joggers”, describing them as quickly moving people who brushed others aside as they passed. / Wikipedia

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.