Indiens filmstad nummer ett – Bollywood

BollywoodIndien har sitt eget Hollywood kallat Bollywood i Bombay. Här produceras runt 900 filmer per år av ca 1000 filmer per år i hela indien. Det typiska med indisk film är att action blandas med dans- och sång, något som blivit synonymt med Bollywoodfilmer. De flesta filmer har sex till åtta sånger i handlingen.

Den 28 november 2008 fick Sverige sin första Bollywoodbiograf – BioCentrum – i Malmöstadsdelen Limhamn-Bunkeflo.

I början var Bollywood-filmerna avfilmningar av teaterstycken baserat på en teatertradition från sekelskiftet fylld med mixad: underhållning, spänning, romans och gyckel med inklämda dans- och sångnummer. Språket är på hindi.

De varierande innehållet binds samman till en helhet med hjälp av sång- och dansnumren. Dessa scener är ofta uttryck för karaktärernas drömmar. Biobesökaren transporteras till exotiska och vackra drömscenarios.

Det görs film inte bara i Bollywood. De indiska delstaterna gör filmer på sina lokala språk. Sedan 1931, då den första ljudfilmen hade premiär, har över 68 000 filmer spelats in i Indien.

Filmstjärnor blir ikoner i Indien precis som Hollywood skapar sina celebriteter. Filmmagasin och dagstidningar skvallrar dagligen om vilket party kändisarna varit på eller vem som är tillsammans med vem.

”När superstjärnan Amitabh Bachchan togs in på sjukhus, efter att ha blivit allvarligt skadad då han spelade in en slagsmålsscen i filmen Coolie, vakade 100 000 människor utanför sjukhuset i Bombay. Trafiken måste dirigeras om av polisen.”

Källa: Wikipedia

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.