Kina tar närbild av asteroiden Toutatis från egen sond

toutatis

Kinas officiella nyhetsbyrå ”Xinhua news agency” meddelar att landets ”Chang’e 2” deep space-sond i veckan som gick lyckats göra en nära förbiflygning ”flyby” av asteroiden Touatis. Det visar att Kina har samma kapacitet som NASA att utforska deep space och sända hem foton och andra data av hög kvalitet.

Kinasonden passerade bara ca 3,2 km från asteroiden.

Bara fyra rymdprojekt har lyckats komma så nära asteroider: NASA, (NEAR Shoemaker, Dawn), European Space Agency (Rosetta), Japan (Hayabusa) och nu Kina (Toutatis).

Sonden ”Chang’e 2” for förbi den 5 km långa Toutatis som håller en hastighet på 10.73 kilometers per sekund. Det hade låtit svisch om det funnits ljud i rymden. Ändå hann sonden ta 7 bilder medan den nosade på den.

”Oh my goodness, did they succeed. This is awesome,” the Planetary Society’s Emily Lakdawalla said in a blog post passing along the news. On the Unmanned Spaceflight discussion forum, Ted Stryk wrote, ”Welcome to the interplanetary club, China.”

MSNBC skriver att Toutatis skulle slå ut allt liv på jorden om den slagit ner här.

NASA’s Jet Propulsion Laboratory tog följande sekvens av 64 stillbilder med Goldstone radio antenna i Kalifornien. JPL släppte bilderna till allmänheten igår.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.