Stig Björne reflekterar om film och vilken sorts film vi vill se

filmVarför är film intressant för dig?

Stig Björne: Filmer innehåller allt det där som man själv aldrig själv får uppleva och som lockar fantasin samtidigt innehåller ofta filmer precis det där som man faktiskt varit med om men man intar observatörens roll. Därför tror jag att filmtittande utvecklar oss. 

Hur menar du att film utvecklar oss?

Stig Björne: Jag tror vi lär oss mycket om världen och oss själva genom att betrakta och reflektera från distans om vi är känslomässigt engagerade i dramat eller omvänt om vi är totalt ickekänslomässiga.

Avstängd?

Stig Björne: Nej, inte så. Jag menar inte avstängd, men att man inte är i reaktion. Om man är känslomässigt engagerad lär man sig om det känslomässiga och om man är en mer klinisk observatör, ej avstängd människa, är det enklare att mer mentalt förstå.

Men är inte film enbart underhållning?

Stig Björne: Det är ren underhållning när det är ren underhållning. Drivkraften att se film blir i det fallet fåfängan att bli underhållen.

Och i det andra fallet?

Stig Björne: Ja då handlar det om den där utvecklingen känslomässigt och mentalt. Jag har märkt att en film som ses flera gånger med flera år i emellan ger mig helt olika saker. Det samma lär gälla böcker. Vi ser utifrån vad vi blivit som männiksor och vi förändras hela tiden. Jag minns hur jag blev djupt tagen av en film en gång. När jag såg om den efter några år var jag inte alls indragen i dramat. Kanske jag var klar med det dramat i mitt eget liv. Next step please.

Vilken sorts film föredrar du?

Stig Björne: Jag gillar bra film, helt enkelt. Genre spelar ingen roll. Ett mästerverk är ett mästerverk.

Kan nu du nämna någon favoritgenre just nu?

Stig Björne: Jag gillar det verklighetstrogna, gärna med lyckligt slut. Det blir ofta drama. Men en intelligent sci-fi går också bra. Allt som är oförutsägbart triggar mig.

Finns det någon genre som du inte gillar?

Stig Björne: Vampyrfilmer ger mig absolut ingenting. Den där twilightsagan som går på bio nu är bland det mest vedervärdiga jag någonsin sett. Vampyrerna har orimliga problem utan verklighetsanknytning.

Kan du nämna ett drama som du tycker filmskaparna överlag har missat?

Stig Björne: Bra fråga. Det finns egentligen många typer av fiktiva berättelser som borde illustreras som film.

Vilka då till exempel?

Stig Björne: Ja, jag skulle vilja se fler varianter på spännande sannolika levnadsöden. Mer thrillers som hämtar källmaterial från verkligheten. Det finns så många levnadsöden som borde filmatiseras. Det finns så många intressanta personer i historien och nutiden. Passionerade människor som kämpar för sina ideal. Jag har alltid gillat thrillers baserade på verkligheten.

Kan du ta några exempel?

Stig Björne:  Till exempel en film om vad som egentligen hände Olof Palme. Hur många filmer och dokumentärer har inte gjorts om JFK? Man gjorde en kioskvältare om Facebook, varför inte göra en thriller om Google?

Du har även skrivit att du anser att producenterna och finansiärerna underskattar tittarna. Hur menar du?

Stig Björne: De tror att folk bara vill ha det som lockar fåfängan, en simpel action-saga med en snygg skådis som blir kär i en annan snygg skådis. Man glömmer bort sådana filmer i samma ögonblick man kliver ur biosalongen eller en kvart senare. Vi ser sådan film automatiserat. Men en riktigt bra film minns vi och sådana filmer kan bli minst lika framgångsrika ekonomiskt. Jag tror att filmskaparna ska våga satsa på det som berör oss.

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.