Lesula

Lesula (på latin Cercopithecus lomamiensis) är en helt nyupptäckt markatta. Redan 2007 upptäckte det första exemplaret av forskare. Det var en fångad individ i fångenskap i staden Opala vid Lomamifloden i centrala Kongo-Kinshasa.

Att den så länge varit okänd beror troligen på att utbredningsområdet först under senare tid undersökts närmare av biologer. Bland lokala jägare var lesula, som är artens namn hos den lokala Mbole-stammen, känd sedan tidigare. Upptäckten publicerades 2012 i Public Library of Science.

Se bild

Lesulan är en skygg, halvstor apa med en slank kropp och långa ben. Vuxna hannar uppnår en kroppslängd av 47 till 65 cm och en vikt på 4 till 7,1 kilo. Vuxna honor är något mindre än hanarna. Arten saknar hår i ansiktet. Ögonlock och öron varierar i färg från grå och skär till gulbrunt. På skuldror och överarmar är både hud och hår svart.

Lesulan livnär sig på blad, frukter, blomknoppar, samt på tillväxtpunkter med meristem på två arter strimbladsväxter.

Lesulans ubredningsområde är på ca 17 000 kvadratkilometer och utgör ett låglänt regnskogsområde mellan floden Lomani och övre delen av floden Tshuapa.

Lesulans är släkt med Hamlyns markatta även kallad ugglemarkatta, som har sitt utbredningsområde något längre österut i Kongo-Kinshasa samt i nationalparken Nyungwe i Rwanda.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.