Björne fyllde 25 år

Björne

Den 31 augusti 1987 gjorde Björne premiär i SVT. Björne mumsade pepparkakor och visade filmer för kompisarna Snigel, Hugo och Eva. Men att Björne skulle bli så hyllad och älskad som han blivit de senaste 25 åren kom som en överraskning för hans skapare Anita Bäckström. 

Björne är en av Sveriges Televisions mest kända karaktärer men har de senaste åren mestadels suttit ensam och dammat i en korridor. Den 31 augusti 2012 fyllde Björne 25 år.

”Från början var idén att göra en ram runt de korta barnprogram som presenterades av de vanliga tv-hallåorna. Så jag kom på idén med nallebjörnen och sedan fick Kerstin Hedberg och jag i uppdrag att utforma programmet. Björne blev också kändis. Programmet blev en otrolig succé och alla bara öste beröm”, berättar producenten Anita Bäckström.

I premiärprogrammet hittar Björne ett magasin där han och Snigel flyttar in och tittarna fick lära sig hur man gör spik.

Björnes ”kompis” och veteranen Eva Funck, som var med i 150 av nästan 500 program, säger att tipsen i ”hur-funkar-det-programmet” som Björne lärde ut också var något som både barn och vuxna tyckte om. Vuxna vill ju också veta hur saker fungerar, säger Funck till SVT.

Andra medverkande var: Robert Gustafsson, Vanja Rosenberg, Anders Lundin och Carl-Einar Häckner .

I tv-programmet Folktoppen 2006 röstades Björnes magasin fram som det bästa barnprogrammet efter ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, inget särskilt firande arrangeras för honom i TV-huset.

”Vi kommer inte att fira Björne eftersom det är ett vuxenperspektiv på en händelse. Som 3-åring är det svårt att förhålla sig till att en figur fyller 25 år, men det är roligt att andra uppmärksammar födelsedagen”, säger Safa Safiyari, kanalchef för SVT:s Barnkanalen.

Enligt kanalchefen finns ingen tanke på att åtetruppväcka Björne. Bolibompa har tagit över den inramande funktionen.

Björnes Magasin på Wikipedia

Re-write: Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.