Stig Björne om The Stig i Top Gear

The Stig är en testförare i motorprogrammet Top Gear som sänds på BBC. Identiteten är normalt okänd, men flera Stig har avslöjats och poängen med den dolda identiteten är sannolikt att skapa spekulationer, ett buzz, som ger programmet reklam.

the StigThe Stigs uppdrag i Top Gear är att testköra exotiska sportbilar ett varv runt programmets egen testbana. Tiden bilarna får på testvarvet rankar bilarna på programmets Power Lap-lista. Stig betyder precis som på svenska väg eller stig (pathway), men namnet i TV-serien har egentligen inget med ”en stig” att göra.

”The character [Stig] was the creation of presenter Jeremy Clarkson and the show’s producer Andy Wilman. ”Stig” was a nickname for new boys at their old school in Repton.”

Stig används även för att hastighetstesta andra bilar som förekommer i Top Gear. Ett återkommande skämt i serien är att The Stig lyssnar på musik i bilstereon medan han testkör bilarna. Musiksmaken varierar. Han har på allt möjligt, tom språkkurser och romantiska ljudböcker.

”The idea for the character was part of host Jeremy Clarkson’s and producer Andy Wilman’s concept for the relaunched Top Gear show, bringing a new format to the original version of Top Gear which ceased production in 2001. The relaunched show would introduce a live studio audience, the Stig, a racetrack, and madcap stunts. Clarkson is credited by the Sunday Times with having come up with the original idea for the Stig.” Wikipedia

The Stig pratar aldrig och visas alltid upp i racingoverall och hjälm med tonat visir. BBC försöker alltid hålla hans identitet hemlig, men The Stig är alltid någon med racingbakgrund.

Under åren som Top Gear visats i TV har det funnits tre Stig. Den förste Stig, klädd i svart, byttes ut efter att hans identitet avslöjats 2003 (Perry McCarthy), och byttes ut mot en ny Stig klädd i vitt. År 2009 avslöjades identiteten igen (Ben Collins) och han byttes därför ut mot en tredje Stig, klädd i vitt. Dennes identitet är ännu inte avslöjad, enligt Wikipedia om The Stig.

”The Stig has been described by Clarkson as having a very tiny brain, worthless of opinions, and a disorder called ”Mansell Syndrome”. The Stig’s status and oddity has often been underlined with humorous introductions by the presenters before Stigs appearances on the show. Initially, the Stig would be given simple humorous introductions on the show, such as His Holiness, The Stig!”

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.