Stig Björne: Grizzlybjörnens konflikter med människan

björnGrizzlybjörnen anses av björnexperter vara med aggressiva än svartbjörnen, i de fall arten behöver försvara sig själva eller sin avkomma (källa). De aggressiva beteendet kan anta olika karaktär och styrs av en rad olika faktorer. En avgörande sak som gör arten mer aggressiv än andra björnar är att storleken förhindrar djuret från att klättra i träd. Det ger grizzly’n en större anledning att attackera eller visa på överlägsen styrka som försvarsmetod. De kan då ställa sig på bakbenen och hålla position.

Grizzlybjörnshonor är även kända för att beskydda sin avkomma till att den når egen reproduktionsålder. Faktum är att honor av det skälet ger andra individer, björnar eller människor,  individer störst anledning att frukta ett angrepp (källa). Hela 70% av alla dödliga attacker mot människor beror på grizzlybjörnshonor som försöker försvara sin avkomma. Historiskt har även Grizzlybjörnen varit tvungen att konkurrera om födan med andra stora rovdjur.

Foto på grizzlybjörn (Wikimedia Commons)

Camping i björnterräng

Om man campar i björnterräng bör proviant, sopor och annat som kan intressera björnar hängas upp eller på försvaras på andra säkra sätt (tex: Bear-resistant food storage container), men aldrig i tältet. Statistiken visar även att ”campers and hikers” i grupper om 6 personer eller fler är mindre benägna att attackeras av björnar.

”Backcountry recreationists should take precautions when in areas where Grizzly Bears are known to be active. They should hike in groups, make noise, and
carry bear spray. Workers such as tree planters should work in teams and carry radios to advise one another of bear sightings and summon help if needed. They should keep bear spray handy.” / NPS Gov

Tursamt är dock att grizzlybjörnar inte ser människan som ett lovligt byte, trots björnens överlägsna styrka, storlek och möjlighet att angripa campare i Amerikas grizzlyskogar. Grizzlybjörnen jagar alltså inte människor.

De flesta björnattacker sker när björnar, som inte har speciellt bra syn, plötsligt stöter ihop med människor i terrängen. Sammanfaller sammanstötningen med beskyddsbeteenden eller med konkurrens om föda, kan omständigheterna utlösa en attack. Om människan tränger in i björnterräng för att bygga bostäder eller utveckla infrastruktur kan en faktisk habitatkonkurrens också utlösa björnattacker. Eftersom björnar även vandrar längs stigar kan människa-björninteraktion uppstå.

”An example of spatiotemporal intersection occurs during the fall season. Grizzly bears congregate near streams to feed on salmon as anglers also are intensively using the same river. Some grizzly bears appear to have learned to hone in on the sound of hunters’ gunshots in late fall as a source of potential food, and inattentive hunters have been attacked by bears trying to appropriate their kills.”

Björnar som söker upp människan

Grizzlybjörnar som blivit vana vid människans närhet skapar onaturliga kontaktsituationer, tex när björnar går in bland bosättningar för att leta mat bland soptunnor. Alla björnar är till viss del asätare med bra luktsinne, så illaluktande sopor kan locka björnar från stora distanser. Plötsliga sammanstötningar mellan människor och björnar blir konsekvensen.

I björnområden försöker därför människor tillämpa avskräckande metoder för att prägla björnar att hålla sig på avstånd. Med beskjutning av gummikulor, frånstötande kemikalier och lukter och med störande ljud kan närkontakt med människor bli en negativ upplevelse. Men om björnindivider redan associerat människor med föda kan dessa metoder vara verkningslösa. Dessa björnindivider skjuts till döds eller omplaceras. I USA skjuts årligen cirka 50 problembjörnar och myndigheter spenderar mer än 1 miljon dollar per år för olika skyddinsatser.

Stig Björne

Textkälla: Grizzly bear, Wikipedia

Animal Planet video: Surviving a grizzly attack

Autentiskt foto på björnattackerad människa (varning)

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.