Cinem-africa-festivalen hyllar filmen och friheten

Mohamed Achaour, Stig BjörneCinemafricafestivalen öppnar med en hyllning till friheten och filmen. DN skriver idag att den marockanske regissören Mohamed Achaour och skådespelerskan Fatym Layachi idag kommer till Stockholm med den tragikomiska metafilmen ”En film”.

Men det är inte lätt att skapa en debutfilm. ”Det är som om historierna undviker mig, eller så är jag aldrig på rätt plats”, säger Mohamed Achaour. I sin jakt på den geniala debutidén drabbades han av konstnärlig impotens och inte bara det. Även sömnsvårigheter, kedjerökning och ett sopberg av urdruckna ölflaskor var konsekvensen. ”En film” är en ironisk drift med den egocentriska konstnärsmyten, tabugränser i Marocko och samtidigt en flört med filmhistorien. Huvudpersonen är Mohamed Achaours alter ego, skriver DN.

Cinemafrica-festivalen pågår den 21-25 mars.

Läs hela artikeln på DN

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.