Forskare har utrustat en kackerlacka med en högteknologisk ryggsäck som tillåter dem att fjärrstyra den. Sök- och räddningsrobotar används redan. Många visades upp under 2011 jordbävningen och tsunamin i Japan. Det nya är att riktiga insekter kan robotiseras.
Översatt med Google Translate / Stig Björne
Levande begravda i rasmassorna vid en jordbävning kommer att ropa av glädje vid åsynen av en av dessa insekter, tänker man sig. Ropet kommer att vidarebefordras till räddningsteam via en mikrofon på kackerlackan.
Men att bygga praktiska, insekt-stora robotar som kan pressa igenom tätt packade spillrorna har visat sig svårt på grund av de stora batterier behövs för att driva dem.
”Insekter har en effekt process på dem, en naturkatastrof,” Alper Bozkurt, elingenjör vid North Carolina State University, förklarade för mig fredag. ”Vi behövde bara att leverera ström för kommunikation, vilket inte är mycket.”
Forskningen bygger på studier som har fäst radiotaggar och sensorer för insekter att lära sina muskler fungerar. Bozkurt och kollegor tog detta ett steg längre och stimulerade sina muskler.
Deras fjärrkontroll består av två delar: antenner stimulatorer och en annan på sin bakre ände.
Kackerlackor använder sina antenner för att känna sig runt i miljön. ”Det vi gör är att vi sätter små elektroder till antenner och vi skickar med låg effekt pulser [till dem],” Bozkurt sagt.
Pulsen simulerar antennen känsla ett hinder, såsom en vägg, vilket kackerlacka att vända den andra riktningen. Buzz vänster antenn, vänder kackerlacka rätt, surr den rätta, blir felet kvar.
Sporra cockroaches att springa framåt kommer via en sensor på sin bakre ände kallas cerci ”som känner av om det finns ett rovdjur försöker nå bakifrån. När de känner något, de bara går i riktning framåt för att köra bort från rovdjur, ”Bozkurt förklaras.
“So, we use that to make the insect go forward and antenna electrodes to make it go left and right.”
I fall allt detta chockerande av kackerlackor gör du tycker synd om insekterna, säger Bozkurt inte oroa dig.
”Insekter har inte begreppet smärta … de har sensorer som styr deras reflexer, men de har inte smärta sensorer,” sade han.
Hittills har laget visat framgångsrikt tekniken fungerar. I videon nedan visar en kackerlacka som styrs längs en kurvig linje i en hall.
Framöver siktar teamet att skapa fler verkliga scenarier och arbeta på att kommunicera med kackerlackor i exempelvis högar av bråte.
“Right now we have direct line-of-sight communication,” Bozkurt said. “But when you are trying to save people, there will be a lot of material between our transmitter and the antenna on the insect.”
Den elingenjör liknade sin forskning till domesticeringen av hästar, oxar och andra så kallade lastdjur som var en välsignelse för utvecklingen av forntida civilisationer.
Tills nu ”vi aldrig tänkt på att använda insekter för sin muskelkraft”, sade han.
Vad är annorlunda idag är att vi har de verktyg och biologisk kunskap för att kontrollera kackerlackor samt en användning för en lastdjur som bara kan bära en nyttolast på ett par gram.
“We are now living in the information era,” Bozkurt said. “So the most important payload is the information itself and we can … gather megabits of information on the insect’s backpack.”
Källa: MSNBC