Rosettastenen – högupplöst foto – nyckeln till Egyptens historia

Tecknen hade förbryllat generationer av arkeologer. Många hade försökt tyda egyptiernas hieroglyfer utan framgång. Skrifterna var höjda i dunkel ända fram till en dag i juli 1798 i Rosetta, strax öster om Alexandria.

Den franske officeraren Pierre-François Bouchards grävare hittade vid anläggningen Fort Julien utanför staden Rosette (Rashid) vid Nilens delta den 25 juli 1798 vad som idag kallas Rosettastenen. Hela Egyptens forntida historia öppnades därmed för världen. Skynket hade dragits undan. Forskare kunde lära sig läsa ett utdött språk genom att tre lika texter men på tre olika språk: grekiska, demotiska och ”hieroglyfiska” fanns på en och samma sten. Eftersom grekiska var och är ett välkänt språk blev det tämligen enkelt att översätta hieroglyferna.

Stig Björne

rosettastenen

Relaterat

SvD Kultur: Så löstes hieroglyfernas gåta

Wikipedia: Rosettastenen

About Stig Björne

Stig Björne bor i Sverige och ibland utomlands. Han jobbar inom IT och PR som anställd. Stig har fru (Annika) och ett barn, spelar golf och hänger på landstället nära havet så ofta han kan.